RESEPI ROTI SARDIN ROLL UNTUK BERBUKA PUASA - KEUNGGULAN WANITA LIFESTYLE AUTHOR TRAVEL BLOG

NUFFNAG

Rabu, 8 Mei 2019

RESEPI ROTI SARDIN ROLL UNTUK BERBUKA PUASA



Assalamualaikum...Selamat Berpuasa 


Seri Wangi nak ucapkan kepada semua umat Islam selamat berpuasa di bulan Ramadhan...dah masuk hari ke 3 kita berpuasa dan jangan lupa bersembahyang Tarawih. Sejak Seri Wangi dah jadi suri rumah tangga sepenuh masa ni, perasaan rasa gembira dan relak, tidak terkejar-kejar semasa bekerja dulu ketika dalam bulan Ramadhan, ingat nak balik cepat jer...untuk menyediakan juadah di bulan puasa.

Biasalah bila tiba bulan Ramadhan, bohonglah kalau uoll tak sibuk nak fikir apa yang uoll nak masak, apa yang hendak dibeli, apa yang hendak dimakan masa berbuka nanti...nafsu tu tetap adakan? Kalau dah jejak kaki kat Bazaaar Ramadhan gerenti uoll tiak sedar aoa yang uoll belikan? haaaaaa....tulah sebab Seri Wangi malas nak pergi nanti macam-macam beli tapi bila time buka tak habisnya....kan..kan...? 

Sekarang ni Seri Wangi nak masak  juadah berbuka puasa yang paing simple dan mudah serta digemari family selain juadah lain yang Seri Wangi masak, setiap hari memang Seri Wangi suka memasak dari membeli kat Bazaar Ramadhan kecuali kalau ada jemputan makan di luar....heeeee

Jom ikut Seri Wangi ke Dapur Seri Wangi dan apa menu masakan yang paling mudah dan senang untuk berbuka puasa kali ni.

RESEPI ROTI SARDINE ROLL


Bahan Utama Sardine Trader's Choice
Roti
Roti ni Seri Wangi potong dulu kulit kerasnya kemudian digolek-golekkan bagi nipis agar senang bila digulung.

Bawang Besar dan cili hidup
Bawang besar dan cili hidup ikut suka uoll lah nak banyak mana, kalau suka pedas tambah jer cili hidup tu...bawang dan cili hidup tu Seri Wangi potong halus-halus.



Sardin tu pulak uoll hancurkan kemudian campur bahan tadi iaitu bawang besar dan cili hidup yang dipotong halus tadi, garam secukup rasa...kalau uoll kuat masin, tu maknanya nak kawin lagi...haaaa. Dah siap satu bab...heeee...lepas ni siaplah gulung menggulung...





Seri Wang nak bagi tau ni...sebelum menggulung roti tu...uoll bancuh telur sebiji untuk buat gam agar roti tu melekat. Sardin tadi ambil satu sudu kecil dan letakkan di atas roti tadi dan gulung perlahan-lahan dan sapukan telur agar ianya melekat.

Haaa....ni rupa dia roti yang dah siap gulung

Kemudian roti yang digulung tu uoll celup dalam telur yang dibancuh, ikut suka uoll lah nak letak banyak mana telur tu... janji roti tu boleh dicelup sepenuhnya barulah sedapkan....


Haaa...dah roti gulung yang siap celup dengan telur tu...apa lagi kita menggorenglah pulak dengan minyak...takan goreng dengan air pulak....haaaa. Dah siap dah...bolehlah dihidangkan untuk berbuka puasa....sedap tak? mestilah sedap sebab licin  dorang makan...!!


Haaaa....muka ada happy sebab dapat selfie dengan resepi Roti Sardin Roll ciptaan nenek. Kalau uoll nak tau Seri Wangi membeli bahan-bahan basah dan kering di SEGIFRESH. Semua barangan dapur di SegiFresh memang sangat murah, apatah lagi sangat menjimatkan patutlah ramai peniaga-peniaga di bazar Ramadhan, pasar malam, peniaga kuih muih dan suri rumah suka berbelanja di SEGIFRESH. Kalau uoll nak tau resepi Roti Sardin Roll yang Seri Wangi masak adalah menggunakan Sardin Trader's Choice sangat sedap.

Kalau uoll nak tau lebih lanjut tentang SegiFresh:

INSTAGRAM

FACEBOOK

25 ulasan:

  1. Favourite Sarie sardine ni. Menggoda la post di bulan puasa ni.Terus rasa lapar huhuhuhuhu.

    BalasPadam
  2. sedap roti sardin nie..saya suka

    BalasPadam
  3. good to know this, easy and yummy at the same time. Hehe.. she is so cute, I also like eat sardine too, got see this selling nearby school too.

    BalasPadam
  4. Thanks sebab sharing resipi nan mudah gini. Boleh la Rawlins nak try buat sendiri kelak. Suka je gegirl tu sebab makanannya lazat kan.

    BalasPadam
  5. Wah! Sedap ni! Baguslah kak share dkt sini. Cx tgh fikir nak berbuka apa ni kang. Memandangkan kami tak makan nasi, bolehlah buat menu ni untuk berbuka kang! Tq kak!

    BalasPadam
  6. Trima kasih berkongsi resepi roti sardin ni. Cara menyediakannya sangat mudah dan senang. Ni salah satu kuih yang menjadi kegemaran saya. Nampak gayanya kena buat ni..

    BalasPadam
  7. Sedap ni. Boleh buat idea untuk bekal anak pergi sekolah jugak selain buat untuk berbuka. Sekarang ni asyik peing kepala nak buat menu apa bekal anak. Asyik pusing benda yang sama je

    BalasPadam
  8. Sedapnya...!! Nina pun suka buat menu simple gini untuk juadah buka puasa. Sardine traders ni nina pernah beli , puashati shopping kat segi

    BalasPadam
  9. Mmg sedap sardin roll ni. Saya selalu buat utk anak2. Kalau letak hirisa. Cili lagi power rasanya

    BalasPadam
  10. Dapnya kak..hari tu kita buat gak sambal sardine. Not bad jugaklah jenama segi fresh ni kan. Murah tapi kualiti bagus

    BalasPadam
  11. your girl look so happy having the sadin fridge roti ... i been eat similary type at outside , but never cook myself . as i am poor in cooking i felt . i should try to learn it also.

    BalasPadam
  12. nak carila barang dekat segi fresh..ramai shopping dekat sana erk..kata harga murah..boleh la buat roti sardin ni juga..ehhee

    BalasPadam
  13. Sedapnya sardin rol . Boleh ni buat untuk berbuka puasa nant . Nampak sedap plak resipi ni. Ish ni balik kang nak cari sardin lah macam ni.

    BalasPadam
  14. comelnya anak akak, roti sardin tu sedapnya kalau makan waktu iftar nanti, simple pulak tu nak sediakan.

    BalasPadam
  15. Simple dan sedap. Yes sardine roll mmg sedap! Resepi ni menarik sebab tambah bawang dan cili.

    BalasPadam
  16. wah sedapnya..tambah2 bulan puasa ni lagi nampak sedap.. simple dan mudah je tapi sedap itu yang penting

    BalasPadam
  17. Sedapnya! Anak anak i suka sangat sardin roll. Tapi i selalu buat tak celup telur, sebab suka roti tu garing diluar. And i bancuh tepung jagung skit buat gam. Ish terasa nak buat plak pasni hahaha

    BalasPadam
  18. Sedapnyaaa. Sardin banyak kat rumah tu. Nanti nak buat jugak lah. Thank you akak atas idea.

    BalasPadam
  19. I like to eat roti sardin rolls cicah sos cili, senang nak buat juga kan.

    BalasPadam
  20. Hemm.. bagus jugak buat menu untuk sahur ni.. nak pulak guna roti yang plastikhijau tu.. lagi kenyang kan..

    BalasPadam
  21. Resepi yang mudah dan bahan pun tak banyak nak prepare. memang kanak-kanak suka hidangan macam ni. kalau bulan puasa ni roti sardin ni pun sedap.

    BalasPadam
  22. Senang je buatnya!!! Saya suka roti sardin, senang dan cepat. Snek untuk hitea kan kak.

    BalasPadam
  23. Fav roti sardin ni masa kecik2. Teringat mak selalu buat dulu untuk minum ptg. Nk try la balik ni. Mengidam pulek. Thanks kak limah share resipe. Dh lupe sudah

    BalasPadam
  24. It has been awhile since I last had any sardine. Thanks for sharing this amazing recipe. Will try it out and prepare it for my family. :)

    BalasPadam
  25. aiyamak! sedapnya kak! paling favourite ni roti sardin. Letak asam jawa plus letak air lemon, tambah padu rasa dia :D

    BalasPadam

Thak You For Your Comment