NASIHAT SI KATAK - KEUNGGULAN WANITA LIFESTYLE AUTHOR TRAVEL BLOG

NASIHAT SI KATAK


SINOPSIS NASIHAT SIKATAK


Nasihat SiKatak adalah menceritakan kemusnahan alam sekitar terutamanya di kawasan perhutanan di mana kawasan tempat tinggal binatang-binatang di dalam hutan semakin musnah disebabkan projek pembalakan/perumahan oleh pihak-pihak tertentu tanpa memikirkan keselamatan binatang-binatang yang hidup di hutan. Cerita ini berkisar tentang seekor katak yang sangat prihatin dan mengambil berat akan kemusnahan hutan dan tempat tinggal mereka. Sikatak yang cerdik telah meminta pertolongan dari kawan-kawannya untuk berjumpa dengan Raja Hutan iaitu Sang Singa, Sang Gajah dan Sang Kancil yang cerdik untuk sama-sama menghalau penceroboh hutan mereka. Dengan kerjasama dan saling bantu membantu mereka kini hidup aman dan damai tanpa gangguan dari penceroboh.


Teladan:  Hidup dalam bermasyarakat hendaklah saling bantu membantu dan tolong menolong antara satu sama lain untuk menangani bersama dalamsesuatu masalah.

okaylah...kalau nak tau apa cerita sepenuhnya kenalah beli buku ni tau...

Set buku kanak-kanak:  Sang Keldai Cerdik, Ti Kurus Ti Gemuk, Si Kambing Bukit Yang Berbudi


Untuk Beli Buku Si Katak


23 ulasan:

  1. Best juga baca buku cerita kisah dongeng zaman kanak-kanak dulu kan...mudah faham dan banyak tauladannya...

    BalasPadam
  2. hebatnya kak limah. teringin nak tulis buku cerita kanak-kanak. turunkan ilmu menulis sikit kak limah hehe

    BalasPadam
  3. eh baru tahu kak seri penulis buku kanak2.. time PKP ni seronok kalu buat sesi bercerita dengan adik2 kecil. mesti dorang suka

    BalasPadam
  4. Wow...since when jadi penulis buku ni?. Tahniah. Dulu masa kecik2 arwah mama selalu la belikan buku macam ni. Anjing dengan bayang2, Sang Kancil dan buaya dan banyak lagi. Tahniah sis!

    BalasPadam
  5. Cerita Fav mommy time kecik-kecik dulu. Sekarang ni nak cerita kat anak, anak tak faham lagi. Setiap kali ada orang datang sekolah bagi list beli buku cerita, uiiii suka nya.

    BalasPadam
  6. cerita kanak-kanak mengingatkan saya dengan drama pendek cerita kanak-kanak dekat tv. macam sang kancil dan buaya.

    BalasPadam
  7. Mesti best cerita ini. Teringat masa anak-anak masih sekolah dulu, rajin beli buku yang berwarna-warni ini.Cantik sangat gambarnya.

    BalasPadam
  8. Bagus buku teladan ni kalau beli untuk anak-anak kan. Budak sekarang banyak yang kurang common sense, buku teladan ni boleh didik dorang dari kecil.

    BalasPadam
  9. This reminds me of my childhood! I am going to read this to my daughter
    ( I am not sure if she understands )

    BalasPadam
  10. wah dah lama tak baca buku cerita mcm ni. last pun myngkin time sekolah rendah. masa tu merangkak2 lagi nak mengeja. hehe

    BalasPadam
  11. Tahniah Kak Limah sebagai penulis buku kanak-kanak. Bukan kaleng2 ya. Teladan baik harus dipupuk melalui pembacaan.

    BalasPadam
  12. Buku ni tak ada lagi nnt bole lah beli sebab sekarang ni aisy suka pula tgk dan baca pasal katak dan serangga2

    BalasPadam
  13. Lama tak baca buki macam ni.. Dulu waktu sekolah rendah kerap la baca. Suka cerita macam ni. Bolehla nanti bagi anak pulak kan. Banyak teladan yang bolrh kita dapat

    BalasPadam
  14. macam mana lah agaknya ye dorang halau tu. mesti kelakar cerita ni.. tambah sikit sinopsis nye sis.. hehe

    BalasPadam
  15. hebatnya boleh menulis buku! tahniah kak! insyaAllah nanti saya sebarkan info ni

    BalasPadam
  16. wah. bangganya dpt kenal dgn writer buku kanak2.
    hai, sis. saya Aida :) teruja.
    hebatnya. ok. nanti aida klik utk tahu produk sis yg lain :)

    BalasPadam
  17. Bagusnya kak limah ada buku sendiri. Mesti seronok

    BalasPadam
  18. Wow.. buat cerita pendek untuk kanak-kanak ya! Sangat kreatif dan penuh nasihat yg bagus...

    BalasPadam
  19. Sebuah buku yang perlu dicari dan dibelikan untuk kanak2 membaca sbb ia mempunyai mesej yg bagus utk dicontohi.

    BalasPadam
  20. Awesome book. Will share this with my children. Hopefully can buy it. :)

    BalasPadam
  21. Menarik laaa. Kena cari buku ni... Anak² nina memang suka membaca

    BalasPadam
  22. What an awesome book. is good to have the kids to learn during this MCO

    BalasPadam
  23. Wow best jug abuku ni, nanti share with my nieces and nephews

    BalasPadam

Thak You For Your Comment