Petua Masak Nasi Tidak Melekat Dan Nampak Cantik Putih Berseri - KEUNGGULAN WANITA LIFESTYLE AUTHOR TRAVEL BLOG

Selasa, 31 Mac 2020

Petua Masak Nasi Tidak Melekat Dan Nampak Cantik Putih Berseri

Salam to my reader..

Dah lama Seri Wangi tidak share petua-petua kat blog Seri Wangi, kali ni nak share petua paling mudah untuk korang yang rajin memasak iaitu cara masak nasi agar tidak melekat, lembik.

Senang jer caranya kita basuh beras seperti biasa bersih-bersih, lepas tu jangan lupa sukat air dengan jari, style lama haaa...kadang-kadang beras yang kita beli tu jenis guna kurang air, ada yang kenak letak air lebih dan kadang-kadang terlebih sudah.....haaaa...jadinya nasi jadi lembik dan benyek tapi boleh makan kan?


Senang jer nak buatnya iaitu guna buah lemon, selepas korang dah basuh beras tu, korang perah sikit jus lemon kat beras tu and kacau..janganlah pulak korang perah banyak-banyak nanti rasa masamlah pulak.


Okay...dah siap dah...bolehlah masak macam biasa and hasilnya korang boleh tengok nasi yang dah masak nampak cantik jer...tak melekat and lembik...makan pun sedap.



#petua    #tip     #resepi

28 ulasan:

  1. Lama tak nampak Kak Limah ye. Oklah nanti nak cuba tips ni. Kdg2 nasi elok tahan, kdg2 cepat betol basi. Hmmm.

    BalasPadam
  2. Ada yang ajar kan Kak, letak sunquick ketika masak tu, tapi Lin tak pernah cuba, takut kang salah, naya je membazir nasi tu...petua yang ni nanti boleh try...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lin perah sikit jer jus lemon tu jgn letak banyak2 plk

      Padam
  3. wa, serius tak tahu. ok sukatan lama tu saya tak tahu sukat. selalu tengok number tepi periuk tu je. haha. ok, boleh cuba lepas ni. thanks for the tips sister :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa...style org lama masak sukat air guna jari..perah sikit jer jus lemon tu jgn plk perah 1 biji nti masam plk haaaaa

      Padam
  4. tak pernah jumpa petua ni. terima kasih kak limah share petua yang sangatlah berguna

    BalasPadam
  5. Oh betul ke? Baru tau petua ni haha.... nanti nak cuba janji limau ya kira setitik lah ya...

    BalasPadam
  6. memang betul tu kak limah wehhh. beras ni macam-macam jenis. ada yang kena kurang air, ada yang kena lebih air. udahhhnya ada mommy tanak atas dapur api ni karang. hahaha. terima kasih tipsnya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang betul kan beras ni kdg2 ada yg ok kdg2 ada yg guna air byk, try plk perah skt jus lemon

      Padam
  7. wahhhh petua baru ni! Selalu masak nasi memang melekat. Terima kasih share

    BalasPadam
  8. Wah! Letak lemon! Bagus nyer petua nie. Mesti nasi tu juga rasa fresh kan. Nanti nak cuba juga la. Thank you for sharing.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak dah buat dah mmg cantik kejadian dia...

      Padam
  9. Nanti kalau masukkan air lemon tu nasi tak jadi masam ker hehehe.. Kita ada masalah lain nasi putih masak tak tahan lama cepat basi siapa ada tips dan petua tu hurmmm tak tahu nak buat macam mana dah tukar berat jenama lain pun sama...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak dah buat xmasam pun jgnlah perah byk2 haaa...sebenarnya lemon ni byk kegunaan dia cuma kita jer yg tak tau...agak2 cuba maha try plk

      Padam
  10. First time dengan petua ni, nanti boleh lah cuba.Kadang2 kalau bertukar beras selalu ada problem terlbh air atau terkurang, nanti boleh guna petua ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mmg pun nak kena agak2 masak nasi ni, tray ltk skt jus lemon

      Padam
  11. Wow pertama kali saya tau ada tips ni. Saya terus rasa nak try jap lagi ni. Terima kasih tips ni

    BalasPadam
  12. tak pernah tau pulak petua macam ni, nanti boleh cubalah kan

    BalasPadam
  13. Tak pernah tau pun petua pakai perahan lemon ni..boleh la cuba nanti :)

    BalasPadam
  14. Bagus tips ini. Baru tau cara mana nak cantikkan masak nasi. Selama ini tak pernah lak guna cara ini. Nanti nak cuba.

    BalasPadam
  15. Bagus tips ini, tak pernah lah tahu jus limau boleh cantikkan nasi, T nak cuba.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sbnarnya byk petua guna lemon ni cuma kita jer tak tau..

      Padam
  16. Oh ok nanti sis nak cuba kebetulan ada lemon kat rumah

    BalasPadam
  17. ohooo ini festime saya tahu ni. tak penah tahu lagi. boleh cuba..
    saya suka nasik lembik haha tapi kalo lembik sngt memang turn off jugak rasa..

    BalasPadam

Thak You For Your Comment